tisdag, 27 februari, 2024
14:00:46
UPPLAGA: Sverige
?
x

Sökhjälp:

+ord → hitta med detta ord
-ord → hitta utom detta ord
ord* → asterisk som jokertecken
"ord ord" → hitta orden som exakt fras
Stockholm
-0,9°/3,8° Grått, Vind S 5,6 km/t
onsdag 28
+2,1° / +4°
Grått
torsdag 29
+1,9° / +5,2°
Grått
fredag 1
+3,7° / +5,8°
Grått
lördag 2
+3,4° / +6,6°
Molnigt

5 effektiva sätt att bli skuldfri

→ Att vara skuldfri är något många människor drömmer om. Skulder är en tung börda som begränsar ens ekonomiska frihet och kan orsaka mycket stress i livet. Det är fullt möjligt att bli skuldfri genom att ta rätt steg och medvetet anstränga sig.

För att bli skuldfri gäller det att börja med rätt inställning. Det är viktigt att göra lite research om samlingslån, räntor och börja hålla bättre koll på förfallodatum, osv. Det kräver uppoffringar i vardagen för att bli skuldfri. Det gäller också att vara beslutsam. Man måste bestämma sig för att bli skuldfri och göra det till en prioritering.

Hos Enklare hittar du en lånekalkylator som kan hjälpa dig fatta bättre beslut kring dina lån om du skulle överväga ett konsolideringslån. I den här artikeln kommer vi att titta på fem effektiva sätt att bli skuldfri och uppnå mer ekonomisk frihet i livet.

Skapa en budget och följ den noggrant

Ett av de första stegen mot att bli skuldfri är att skapa en realistisk budget och hålla sig till den. En budget ger dig en översikt över din ekonomiska situation och hjälper dig att förstå vart dina pengar tar vägen. Det är viktigt att vara ärlig med dig själv när du skapar din budget och inkludera alla dina utgifter, inklusive mat, boende, transport och underhållning.

Titta på gamla kvitton och din banköversikt för att se hur mycket du faktiskt spenderar på olika saker. Det är lätt att tro att man spenderar mindre än vad man gör på vissa varor, produkter eller underhållning som streamingtjänster. Kvitton kommer ge en tydlig signal om vilka kostnader och utgifter du bör minska.

När du har din budget på plats så är det avgörande att följa den noggrant. Detta innebär att du inte bara planerar din ekonomi varje månad utan också övervakar dina utgifter och justerar din budget om det behövs.

Genom att följa din budget kan du undvika onödiga utgifter och sätta pengar åt sidan för att betala av dina skulder. Det här kan också betyda att du måste börja planera sånt som måltider. Ett enkelt sätt att spendera onödiga pengar är genom att spontant gå till affären när du redan är hungrig. Skapa en meny varje vecka och gör gärna matlådor så att det alltid finns något att äta. På så sätt undviker du onödiga resor till affären.

Prioritera skuldavbetalningar

Börja med att lista alla dina skulder. Inkludera allt som kreditkortsskulder, studielån, privatlån och andra slags lån. Ta reda på vilka av dem som har högsta räntorna och prioritera dem i din avbetalningsplan. När du fokuserar på de med högst ränta först så sänker du den totala skuldkostnaden på lång sikt.

För att bli skuldfri snabbare kan du, om du har möjlighet, överväga att öka dina månatliga avbetalningar på de högstränteskulderna. Detta kan vara tufft för plånboken på kort sikt, men det kan göra stor skillnad över en längre tid att bli av med de höga räntekostnaderna så snabbt som möjligt.

Skapa en nödfond

Nödfonder är ett avgörande verktyg för att inte hamna i svår skuld igen när någonting oväntat uppstår som kostar pengar. Det kan vara allt från en bilreparation till akuta tandvårdskostnader som ska täckas. När du har en nödfond så kan du helt enkelt använda de medlen för att täcka kostnaderna istället för att ta lån eller använda kreditkort.

Många rekommenderar att man ska ha en nödfond som täcker ens utgifter och levnadskostnader mellan tre till sex månader. Det ger dig en säkerhet ifall du skulle bli av med jobbet, eller om något annat oförutsägbart händer.

Det är svårt att börja spara pengar när man redan fokuserar på skulder. Men om du har möjlighet, lägg undan så mycket det går. Tänk långsiktigt. Pengarna du lägger undan idag kanske inte ser ut som mycket, men över tid växer det.

Öka din inkomst

Ett uppenbart tips, men nödvändigt, är att öka din inkomst. Det finns flera sätt att göra detta på. Det kan handla om extra jobb på helger, hitta frilansarbete eller sälja ägodelar du inte behöver eller använder längre.

Beroende på vilken bransch du jobbar i kan en utbildning resultera i högre kompetens och därmed högre lön. Har du tid och möjlighet kan du överväga att ta kurser vid sidan om arbetet just för att höja din kompetens.

Använd din vilja att bli skuldfri som motivation och tänk vilken frihet du kommer uppleva när du blivit av med skulderna. Lägg de extra intjänade pengarna på skuldåterbetalningen. Kom även ihåg att jobba extra eller studera för högre kompetens är tillfälligt och till för ett specifikt syfte.

Förhandla med kreditgivare

Har du svårigheter att betala dina skulder så kan du alltid prova att omförhandla dina villkor med långivaren. Ett flertal långivare är tillmötesgående och villiga att hitta lösningar tillsammans med sina kunder för att möjliggöra återbetalningen av ett lån. Det kan alltså handla om att omförhandla räntor, avgifter eller förlänga återbetalningstiden.

Det är viktigt att vara ärlig med långivaren för en framgångsrik förhandling. Visa din budget, planering och hur du prioriterar att bli skuldfri. På så sätt ser de att du är seriös och gör vad du kan för att betala tillbaka skulden till dem.

Börja med att vända dig till budget- och skuldrådgivning i din kommun. Där kan du få kostnadsfri konsultation kring skulder och budget. De kan också hjälpa dig omförhandla skulde..Läs mer → enklare.se / 2024-02-27 14:00

Finans

Höjd spelskatt

→ Finansdepartmentet 09:38
I propositionen föreslås att punktskatten på spel höjs från 18 procent till 22 procent av behållningen för varje beskattningsperiod...

En ny funktion för krishantering vid allvarliga driftstörningar i den finansiella sektorns digitala

→ Finansdepartmentet 2024-02-26 15:26
I promemorian föreslås att en funktion för operativ krishantering inrättas vid Riksbanken...

Remiss av promemorian En ny funktion för krishantering vid allvarliga driftstörningar i den finansie

→ Finansdepartmentet 2024-02-26 15:23
Här kan du ta del av vilka instanser som Finansdepartementet har remitterat promemorian En ny funktion för krishantering vid allvarliga driftstörningar i den finansiella sektorns digitala infrastru..

Civilministern deltar vid ministermöte om förvaltningspolitik

→ Finansdepartmentet 2024-02-26 14:00
Den 27 februari möts ministrar med ansvar för förvaltningspolitik och arbetsgivarpolitik för ett informellt ministermöte i Ghent, Belgien. Under mötet kommer de europeiska förvaltningsministrar..

Ett nytt förbud mot spel på kredit

→ Finansdepartmentet 2024-02-23 12:02
I denna promemoria föreslås att det i spellagen ska införas ett förbud mot att licenshavare och spelombud tillåter eller medverkar till att spel om pengar betalas med krediter...

Remiss av promemorian Ett nytt förbud mot spel på kredit

→ Finansdepartmentet 2024-02-23 11:58
Här kan du ta del av vilka instanser som Finansdepartementet har remitterat promemorian Ett nytt förbud mot spel på kredit...

Förändringar i Tullverkets ledning

→ Finansdepartmentet 2024-02-22 13:15
Sverige har allvarliga utmaningar med den organiserade brottsligheten och annan grov kriminalitet, samtidigt som säkerhetsläget har försämrats. Tullverket är en av de viktiga myndigheter som befi..

Extra ändringsbudget för 2024 – Försvarsmateriel och ekonomiskt stöd till Ukraina

→ Finansdepartmentet 2024-02-22 12:38
I denna proposition lämnar regeringen förslag till ändringar i statens budget för 2024. Förslagen är en följd av det försämrade säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde med anledning..

Ärendeförteckningar vecka 8, 2024

→ Finansdepartmentet 2024-02-21 16:53
Till regeringssammanträdet torsdag den 22 februari...

Utredning om hur socialavgifter på lönespecifikationer kan bli mer transparenta

→ Finansdepartmentet 2024-02-21 14:16
Regeringen ger en utredare i uppdrag att utreda möjligheten att införa en skyldighet för myndigheter att redovisa inbetalda socialavgifter. Det handlar om att synliggöra information om avgifterna ..

Uppdrag till Post- och telestyrelsen att öka förutsättningarna för digital inkludering

→ Finansdepartmentet 2024-02-20 09:43
Regeringen ger Post- och telestyrelsen (PTS) i uppdrag att föreslå insatser för att öka andelen individer som är digitalt inkluderade, dvs. individer som använder digitala tjänster...

Enklare momsregler för gåvor och begagnade varor ska utredas

→ Finansdepartmentet 2024-02-19 17:02
Regeringen har beslutat att ge en utredare i uppdrag att se över momsreglerna för gåvor och försäljning av begagnade varor. Utredningen ska undersöka om det går att förenkla regelverket för f..

Enklare mervärdesskatteregler för gåvor och begagnade varor

→ Finansdepartmentet 2024-02-19 16:59
En särskild utredare ska se över de mervärdesskatteregler som gäller vid försäljning av begagnade varor och beskattningsbara personers gåva av varor...

Civilminister Erik Slottner reser till Falköping, Lidköping, Skövde och Gullspång

→ Finansdepartmentet 2024-02-19 14:30
Den 20–21 februari besöker Erik Slottner flera kommuner i Skaraborg. Under sin resa kommer civilministern att träffa bland annat kommunledningar, gymnasieelever och gör besök vid Högskolan i Sk..

Inbjudan till pressträff på Berga örlogsbas om stöd till Ukraina

→ Finansdepartmentet 2024-02-19 10:17
Tisdag den 20 februari bjuder statsminister Ulf Kristersson in till pressträff tillsammans med försvarsminister Pål Jonson och finansminister Elisabeth Svantesson. Under pressträffen kommer ett ny..

Nu går vi vidare med ytterligare åtgärder för att underlätta för hushåll och företag

→ Finansdepartmentet 2024-02-16 12:02
Regeringen vidtar nu ytterligare åtgärder för att underlätta för hushåll och företag i ett pressat läge. Det handlar om kompensation till personer födda 1957 och ett tillfälligt höjt tak f..

Tillfälligt höjt tak för rotavdraget

→ Finansdepartmentet 2024-02-16 11:10
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag om att taket för rotavdraget tillfälligt ska höjas och att det tillfälligt ska införas separata tak för rot- respektive rutavdraget. Fö..

Justerad skatt på tobak och nikotin

→ Finansdepartmentet 2024-02-16 10:36
Justerad skatt på tobak och nikotin..

Regeringen och berörda aktörer i samtal om penningtvättstillsyn

→ Finansdepartmentet 2024-02-15 16:13
Den 14 februari bjöd justitieministern, finansmarknadsministern och civilministern in berörda myndigheter och organ till ett rundabordssamtal med syfte att diskutera hur penningtvättstillsynen kan ..

Tilläggsdirektiv till utredningen om en översyn av mindre myndigheters uppgifter och organisering

→ Finansdepartmentet 2024-02-15 15:41
Tilläggsdirektiv till utredningen om en översyn av mindre myndigheters uppgifter och organisering..

Nyheter

Nyckelbryggerier har sökts i konkurs

→ Piteå Tidningen 13:47
Efter ett antal svåra år med både pandemi och sedan efterföljande inflation så söktes Nyckelbryggerier i Älvsbyn i fredags i konkurs...

Säpo hjälper polisen utreda misstänkt sabotage på Malmbanan

→ Sveriges Radio 13:44
Polisen får hjälp av Säpo i utredningen om tågurspårningen på Malmbanan i helgen. ”Vi har samverkan med Polisen när det gäller den senaste urspårningen på Malmbanan. Vi delar fortlöpande ..

Ekonomi

Novo Nordisk vänder ned – konkurrent rusar 100 procent på ny fetmastudie

→ Dagens Industri 13:53
Det amerikanska läkemedelsbolaget Viking Therapeutics rusar över 100 procent i förhandeln efter att ha presenterat lyckade resultat från en fetmastudie. Samtidigt vänder konkurrenterna Novo Nordi..

Jakten på likviditet fortsätter

→ Dagens Industri 13:51
SBB:s konsoliderade nettoupplåning är nu större än det konsoliderade fastighetsbeståndet och rörelsens kassaflöde är negativt före rörelsekapitalförändringar och investeringar i fjärde kv..

Jobb & Privatekonomi

Hård kontroll av anställda i försvars­industrin: ”Putin är även i Karlskoga”

→ Dagensarbetare 08:31
Risk för infiltration och påtryckningar inom försvarsindustrin ställer höga krav på facket...

Här finns de nya jobben i försvars­industrin

→ Dagensarbetare 08:31
Den svenska försvarsindustrin har i dag cirka 25 000 anställda. Karta: Här finns företagen...

DA dubbelt nominerade till Guldspaden

→ Dagensarbetare 2024-02-26 15:35
Johanna Edströms och David Lundmarks nomineras för Sprängdåden, om hur civilt sprängmedel hamnar i händerna på grovt kriminella, och Elinor Torp för boken Rent åt helevete, om arbetslivskrimi..

Handel

Handlarparet hoppar av – orkar inte driva två Hemköpsbutiker

→ Fri Köpenskap 12:30
Thomas och Camilla Axell har under resans gång insett att de måste tacka nej till Hemköp Mölndal. Hemköpskedjan kommer i stället att driva butiken i egen regi vid invigningen i sommar...

Coop lanserar nya hållbarhetsmål – som ska nås med hjälp av AI

→ Fri Köpenskap 09:54
Med en ny hållbarhetsstrategi vill Coop staka ut vägen framåt mot lägre utsläpp och förbättrad kundhälsa.  ..

Lidl sänker Matriket-priserna med minst 20 procent

→ Fri Köpenskap 08:06
Lågpriskedjan vill lyfta fram den svenska matproduktionen. Kostnaden för sänkningen ska Lidl själva stå för och inte belasta leverantörerna...

Fastighet

Vägledning om nyttorna med digitala planbeskrivningar

→ Boverket 2024-02-23 10:58
Boverket har tagit fram en vägledningstext om nyttorna med digitala planbeskrivningar. Planbeskrivningar innehåller ofta en mängd information som är värdefull att ha med sig i efterföljande steg..

Tolv kulturlokaler får bidrag 2024

→ Boverket 2024-02-22 09:11
Samlingslokaldelegationen beslutade den 20 februari 2024 att bevilja bidrag till tio länsmuseer och två teatrar. Totalt har i år cirka 10,1 miljoner kronor fördelats till tolv projekt i kulturloka..

Boverket undersöker möjligheten att förbättra prognoser och scenarier för bostadsbyggande

→ Boverket 2024-02-21 14:27
I en ny rapport undersöker Boverket möjligheten att förbättra prognoser och scenarier för bostadsbyggande. Boverket ser att det finns möjligheter att utveckla modeller över påbörjade och fär..

Skatt

Räntan på kvarskatt och anstånd höjs från 1 november

→ Skatteverket 2022-10-25 09:45
Räntan på kvarskatt och anstånd höjs från 1 november..

Många fel vid kontroller av byggen i Stockholm

→ Skatteverket 2022-10-21 08:00
Många fel vid kontroller av byggen i Stockholm..

Enklare för fastighetsägare att rapportera om felaktigt folkbokförda

→ Skatteverket 2022-09-28 07:30
Enklare för fastighetsägare att rapportera om felaktigt folkbokförda..

Tull

Tullverkets support för NCTS återgår till ordinarie servicenivå

→ Tullverket - Nyheter 2024-02-22 16:11
I anslutning till övergången av NCTS till fas 5 utökade Tullverket supporten för NCTS. Vi återgår nu till ordinarie servicenivå och ordinarie support...

Antidumpning, biodiesel från Argentina

→ Tullverket - Nyheter 2024-02-21 15:20
Inledande översyn antisubventionsåtgärder..

Antidumpning, vissa glasfibervävnader med öppna maskor från Kina, Indien, Indonesien, Malaysia, Taiw

→ Tullverket - Nyheter 2024-02-21 07:39
Förlängning slutgiltig antidumpningstull..

MARKNADSFÖRING

annons

VALUTAKURS

GBP13.0522
CHF11.6929
EUR11.1697
USD10.2877
SGD7.6593
CAD7.6242
AUD6.7377
NZD6.3426
AWG5.7075
ILS2.8384
MYR2.1588
DKK1.4984
CNY1.4292
HKD1.3148
NOK0.9785
MXN0.6028
CUP0.3995
TRY0.3303
THB0.2871
PHP0.1834
DOP0.1749
INR0.1241
RUB0.1116
ISK0.0748
JPY0.0684
LKR0.0331
IDR0.0007