torsdag, 29 februari, 2024
22:49:30
UPPLAGA: Sverige
?
x

Sökhjälp:

+ord → hitta med detta ord
-ord → hitta utom detta ord
ord* → asterisk som jokertecken
"ord ord" → hitta orden som exakt fras
Stockholm
2°/5,8° Regnskurar, Vind S 22,2 km/t
fredag 1
+4,2° / +6,5°
Grått
lördag 2
+3,7° / +6,4°
Molnigt
söndag 3
+1,7° / +6,5°
Regnskurar
måndag 4
-0,9° / +5,9°
Mestadels soligt

Region Östergötland får sätta upp kameror – domstol går emot IMY

→ Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) sa nej till Region Östergötlands ansökningar om kameraövervakning utanför länets tre sjukhus. Men förvaltningsrätten går delvis på regionens linje. Det betyder att kameror får användas vid exempelvis pågående hot- och våldssituationer.Inlägget Region Östergötland får sätta upp kameror – domstol går emot IMY dök först upp på Läkartidningen...Läs mer → Läkartidningen / 2021-09-30 10:50

Medicin

Sus ska spara på personalen – hundratals tjänster kan påverkas

→ Läkartidningen 16:57
Chefen för Skånes universitetssjukhus har fått uppdraget att ta fram fler kostnadsreducerande åtgärder. Vid ett styrelsemöte på torsdagen nämndes de senaste årens personalökning, vilket Soci..

Dialysens utveckling var ingen enmansshow

→ Läkartidningen 14:31
»Den konstgjorda njuren« brukar tillskrivas lundaläkaren Nils Alwall, men i en nyligen publicerad artikel visar Nils Hansson och medarbetare att Alwalls kollegor från Estland och Lettland, Lembit ..

Irene Svenonius lämnar politiken

→ Läkartidningen 13:55
Regeringen har utsett Irene Svenonius (M), regionråd i Stockholm, till överdirektör för Statens fastighetsverk. Nu lämnar hon politiken.Inlägget Irene Svenonius lämnar politiken dök först upp..

Ny undersökning: Bara varannan uppger att väntetiderna är rimliga

→ Läkartidningen 12:59
I 2023 års hälso- och sjukvårdsbarometer uppger inte ens hälften av de svarande att väntetiderna till sjukhus är rimliga. Sex av tio säger att de har högt förtroende för sjukvården, men det..

Öppnar för en central AT-ansökan – om avbolagiseringen klubbas igenom

→ Läkartidningen 11:32
En gemensam process för ansökan till AT på alla regionägda sjukhus i Stockholm. Det kan bli verklighet om den föreslagna avbolagiseringen klubbas igenom. Inlägget Öppnar för en central AT-ans..

Akut interstitiell nefrit – en risk med alla protonpumpshämmare

→ Läkartidningen 11:05
Alla godkända protonpumpshämmare har kopplats till akut interstitiell nefrit, vilket tyder på att det rör sig om en klasseffekt. Bakomliggande mekanism är inte känd, men det tycks vara en immuno..

Svenska hälsoexporten ökar stort

→ Läkartidningen 08:53
Värdet av den svenska läkemedelsexporten utgör nu mer än 7 procent av Sveriges totala export, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån.Inlägget Svenska hälsoexporten ökar stort dök f..

Låga »numbers needed to harm« gör cannabinoider relevanta vid smärta

→ Läkartidningen 08:44
Det finns växande bevis för att cannabinoider kan vara lika effektiva som opioider mot långvarig smärta, men med betydligt lägre »numbers needed to harm«, skriver Mikael Södergren i en slutrep..

Avgift för oönskad vård ska stärka ekonomin i Jämtland Härjedalen

→ Läkartidningen 2024-02-28 16:47
Sedan i januari måste patienter som tvångsvårdas i psykiatrin i Region Jämtland Härjedalen betala slutenvårdsavgift. På så sätt hoppas den krisdrabbade regionen få in ytterligare uppåt en m..

Överbehandling i livets slutskede – en följd av olämplig vårdorganisation

→ Läkartidningen 2024-02-28 14:46
Svensk sjukvård är inte utformad med hänsyn till att åldrande är den i särklass viktigaste riskfaktorn för sjukdomar och skador, skriver Gunnar Akner.Inlägget Överbehandling i livets slutsked..

Efterlängtat nytillskott styr upp bland läkarnas rutiner på Ivo

→ Läkartidningen 2024-02-28 13:36
Skarp intern kritik från Ivos läkare ledde fram till beslutet att för första gången anställa en tillsynschefläkare. Läkartidningen har träffat Pierre Campenfeldt för ett samtal om den nya ro..

Ny rapport: Barnombudsmannen vill se remisskrav till Bup i hela landet

→ Läkartidningen 2024-02-28 12:59
Situationen inom barn- och ungdomspsykiatrin är ohållbar, enligt Barnombudsmannen, som i sin årsrapport vill se ett remisskrav till Bup i hela landet för att öka likvärdigheten i vården.Inlägg..

900 varslas i Region Östergötland

→ Läkartidningen 2024-02-28 11:36
Region Östergötland varslar 900 anställda om uppsägning. »Tyvärr ger det ekonomiska läget oss inget val. Sen början av 2020 har antalet anställda ökat med drygt 1 000 personer och det är i..

»EMA:s besked talar ytterligare för att screena för cystisk fibros«

→ Läkartidningen 2024-02-28 10:53
Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ger grönt ljus för att godkänna cystisk fibrosläkemedlet Kalydeco (ivakaftor) för behandling redan från en månads ålder. Flera CF-läkare tycker att d..

Bör individualiserad utbildning för läkarstudenter eftersträvas?

→ Läkartidningen 2024-02-28 09:19
Läkarprogrammet syftar till att studenterna ska uppnå gemensamma examensmål. Men med en ökad efterfrågan om anpassning av utbildningen på grund av moraliska, religiösa eller andra personliga ö..

Förslag: Försäkringskassan som huvudman för ST i arbetsmedicin

→ Läkartidningen 2024-02-28 08:37
Myndigheten för arbetsmiljökunskap föreslår att Försäkringskassan ska bli huvudman för specialisttjänstgöringen i arbetsmedicin. Läkarförbundet välkomnar förslaget.Inlägget Förslag: Fö..

4 frågor till Martin Kraepelien

→ Läkartidningen 2024-02-27 15:45
Martin Kraepelien är leg psykolog, med dr vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet. Han har tillsammans med kollegor skrivit artikeln »Internetförmedlad psykologisk egen..

Internetförmedlad psykologisk egenvård

→ Läkartidningen 2024-02-27 15:43
Konceptet internet­förmedlad psykologisk egenvård (IPE) kan ses som optimerad kognitiv beteendeterapi förmedlad via internet, där fortlöpande behandlarstöd inte är nödvändigt.Inlägget Inter..

Satsningar på personalen är den bästa sparåtgärden

→ Läkartidningen 2024-02-27 15:34
»Min övertygelse är att en välmående arbetsplats dessutom är betydligt enklare att få ekonomiskt stabil.«Inlägget Satsningar på personalen är den bästa sparåtgärden dök först upp på L..

Vad händer när systemen sviker oss?

→ Läkartidningen 2024-02-27 15:23
»Tar vi övningarna på allvar? Om vi inte gjort det tidigare, är det hög tid att göra det nu.«Inlägget Vad händer när systemen sviker oss? dök först upp på Läkartidningen...

Nyheter

Skickades till allsvenskan – nu Modos hjältar

→ Allehanda - Ångermanland 22:13
De fick inte plats i Modo och lånades ut till Hockeyallsvenskan. En månad efter att de blev hemkallade säkrade hemmasonerna i princip nytt SHL-kontrakt åt sitt Modo. – Det är kul att vi kan gö..

Gjorde bästa matchen för säsongen: ”Gav effekt”

→ Östersunds Tidningar 22:06
Keith Braxton värvades in runt årsskiftet och gjorde under torsdagen sin nionde match i Jämtlandslinnet. Det blev också hans bästa...

Säkerhet

It-branschen måste prioritera säkra system före snabba pengar

→ Aktuell Säkerhet 13:17
Det här är en opinionstext. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. I takt med digitaliseringens utveckling har situationen blivit mer komplex och därmed har också riskerna ökat. När vi har ..

Hon går från MSB till gd på Kyrkostyrelsen

→ Aktuell Säkerhet 12:13
Camilla Asp har de senaste åren arbetat på MSB, senast som överdirektör. Hon blir nu Svenska kyrkans högsta tjänsteperson och kommer leda arbetet på kyrkokansliet i Uppsala med över 500 anstä..

Avråder från resor

Colombia - avrådan

→ UD avråder från resor 2024-01-24 11:15
Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har UD den 24 januari 2024 beslutat om att utöka avrådan för Colombia. I Colombia gäller avrådan för olika departement, regioner och kommuner. ..

Ecuador - avrådan

→ UD avråder från resor 2024-01-24 10:40
Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har UD den 24 januari 2024 beslutat om att utöka avrådan för Ecuador. Följande avrådan gäller:UD avråder från icke nödvändiga resor till pr..

Etiopien – avrådan

→ UD avråder från resor 2023-10-30 16:12
Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 30 oktober beslutat om att ändra avrådan för Etiopien. Följande avrådan gäller: Utrikesdepartementet avråder fort..

Livsmedel

Konsekvensanalys av miljöaspekterna i nordiska näringsrekommendationer på remiss

→ Livsmedelsverket 2024-02-28 13:59
Nu välkomnas synpunkter på en preliminär rapport från Livsmedelsverket. I rapporten beskrivs hur livsmedelsproduktionen i Sverige och miljö skulle kunna påverkas av att miljöaspekter har tagits..

Förslag om fler möjligheter att sälja vildsvinskött tar nästa steg

→ Livsmedelsverket 2024-02-26 10:12
Livsmedelsverket har anmält ett nationellt förslag om nytt regelverk för hantering av vildsvinskött till EU. Reglerna ska göra det möjligt för jägare att sälja vildsvin eller vildsvinskött d..

Axfood återkallar Garant tropisk juice 1 liter pga risk för plastbitar

→ Livsmedelsverkets - återkallanden 2024-02-22 09:56
Axfood återkallar av säkerhetsskäl Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, efter att leverantören vid en kontroll har hittat plastbitar i vissa förpackningar...

Biltrafik

Trafikstörningar i södra Sverige på grund av spårfel

→ Trafikverket - nyheter 2022-03-30 13:19
Resenärer som ska resa mellan Stockholm och Malmö eller Göteborg – kontrollera om resan ändrats. Just nu pågår upprustningsarbeten och hastighetsnedsättningar till följd av ett akut spårfel..

Vi reparerar bron över järnvägen i Vingåker

→ Trafikverket - lansvisa nyheter 2022-03-29 08:00
Mellan den 4 april och den 3 juni reparerar vi bron över järnvägen i Vingåker på Storgatan, väg 560. När vi gör arbetet stänger vi av ett körfält över bron och trafiken får passera med hj..

På måndag kan tågen börja rulla genom Tyringe igen

→ Trafikverket - nyheter 2022-03-25 11:29
I drygt en vecka har tågtrafiken genom Tyringe varit stoppad efter att en godsvagn hoppat av spåret och slagit sönder en spårväxel och närmare 1 700 sliprar...

Rättsväsendet

2018 års ändringar i fördraget om internationell järnvägstrafik

→ Justitiedepartmentet 15:57
Lagrådsremissen behandlar genomförandet i svensk rätt av ändringar i järnvägsfördraget COTIF...

Polisförbundet kritiskt till utebliven förundersökning

→ Polistidningen 13:49
Nekades en polis i Jönköping offentlig försvarare när han skulle bli förhörd efter att ha skjutit i tjänsten? Nej, det finns inte skäl att anta det, enligt åklagaren. Men Polisförbundet tyck..

Allriskförsäkringens omfattning och undantag

→ InfoTorg Juridik 10:44
Utöver de olika specifikt utpekade skadetyperna i ett försäkringsavtal, kan som ett extra skydd andra skadefall täckas av en allriskförsäkring – under förutsättning att det handlar om en pl..

MARKNADSFÖRING

annons

VALUTAKURS

GBP13.0872
CHF11.7242
EUR11.2052
USD10.3671
SGD7.7046
CAD7.6386
AUD6.7382
NZD6.3115
AWG5.7595
ILS2.9025
MYR2.1816
DKK1.5033
CNY1.4423
HKD1.3241
NOK0.9760
MXN0.6081
CUP0.4026
TRY0.3319
THB0.2886
PHP0.1846
DOP0.1765
INR0.1251
RUB0.1133
ISK0.0750
JPY0.0692
LKR0.0335
IDR0.0007